söndag 16 december 2012

Recept: Tonkatsu

Då ska jag försöka posta upp receptet på tonkatsu då! Om man ska vara petnoga så är det som jag beskrev det tidigare; japansk dubbelpanerad schnitzel.Det som är själva tricket med att få det japanskt är att använda panko som är japanskt/asiatiskt ströbröd.Det blir mycket frasigare luftigare när man fritterar saker om man panerat i panko.

Tonkatsu 4 port

Ingredienser:

4 skivor fläskkarré,gärna med en bit fettkappa kvar (ca 150 gr/skriva)
salt och peppar
1 uppvispat ägg
mjöl
panko

olja till frittering

1. Skär skåror i fettet om du valt att behålla det och bulta köttet lätt.(Inte för tunnt!)
2.Lägg upp mjöl,ägg och panko på tre olika tallrikar.
3.Salta och peppra köttet och vänd i mjöl,ägg och sist panko.
4. Frittera i fritös eller tjockbottnad kastrull i ca 2-3 minuter beroende på hur tjocka skivor köttet är skuret i.När det fått en vacker gyllengul färg så låt det rinna av på galler .
5.Låt vila lite innan köttet skärs i skivor.Serveras förslagsvis på en risbädd,kallas då för tonkatsudon.
"schnitzel-skål".Populärt till fritterad mat är fint strimlad rå kål som äts tillsammans för att dämpa den flottiga känslan och för att det anses hjälpa matsmältningen när man äter fritterad mat.

Tips!

Min kille gillar en variant på det tonkatsudon som går ut på att man efter att man skurit köttet lägger ner det i en stekpanna och steker med omelettesmet.

2-3 ägg (beroende på hur mycket ägg du vill ha)
1 mask soja
2 tsk mirin (söt japansk risvinäger)
1 tsk matlagningssaké

1.Vispa ihop ingredienserna i en skål.
2.Lägg det skurna köttet i en upphettad stekpanna(det ska se ut som att kotletten är hel)
3.Häll i äggsmeten.
4.Ta upp och lägg på riset när ägget precis stelnat,det får inte bli tortt!

Använd gärna en liten stekpanna och "ägga" en kotlett i taget för bästa resultat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar