måndag 2 september 2013

Dagens japanska ord

Tänkte ha en hörna som ska heta dagens japanska ord. Tanken är att presentera ett ord lite kort och kanske filosofera kring det. Kommer nog komma väl till pass dagar då det inte finns så mycket att skriva om. :)
Men i alla fall, dagens japanska ord är följande:

竜巻 
たつまき
tatsumaki

Första delen av ordet, tatsu betyder drake och den andra delen, maki betyder rulla, virvla eller snurra. Man kan alltså kalla det för drakvirvel på svenska. Men det ord som det bäst motsvarar på svenska är tornado eller virvelvind.

(Obs! Läsningen för kanjitecknen varierar beroende på olika faktorer, som tex vilka andra tecken de står tillsammans med, i det här fallet läses de här tecknen så här tillsammans.)

Kom och tänka på detta ord idag av på grund av att det plötsligt bildades virvelvindar idag i Saitama, en perfektur som ligger granne med Tokyo. Massor med hus som blivit till kaffeved eller helt enkelt flugit iväg en bit och så vidare. På senare tid har virvelvindar av större sort blivit vanligare i Japan så det finns numera en särskild sektion på väderleksprognosen som varnar för virvelvindar samt att man har gått ut mer med information kring graderingen av vindarna, så att folk vet ifall de ska söka skydd eller inte. Varningar för virvelvindar kommer också upp som särskild text i övre delen av tv-skärmen precis som den gör när det är fråga om kraftiga regnoväder eller jordbävningar samt vilka områden som är drabbade och om man bör söka skydd eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar