torsdag 5 september 2013

Nyttigt och onyttigt på japansk tv

I morse regnade det som om någon vridit på en kran och sedan glömt bort den. Till följd av det så blev det översvämningar på sina håll och det ställer till det lite. Samtidigt så har äntligen dammar i områden drabbade av torka fyllts på. Hej och, aldrig odramatiskt väder här i Japan inte nej då.

Vidare så pratade de om ett enkelt hälsotips. Det finns en populär svampsort här i Japan som heter enoki. Den används vanligen mest till soppor, grytor och liknande och är tydligen oerhört nyttig. En professor berättade bland annat att om man äter ca 100 gram av enoki varje dag kan det hjälpa till att sänka kolesterolet, motverka att man lagrar på sig fett samt att blodet blir "renare". Jag vet inte om jag uppfattade det hela rätt men enoki är en väldigt billig och god matsvamp som jag i alla fall gärna äter av så om den dessutom är nyttig så är det ju bara en bonus. Professorns tips var att mixa 300 gram enoki med 4 dl vatten och sedan koka det på låg värme på spisen i ungefär en timme. Purén ska man sedan fördela i en iskubsbricka och frysa in. Sedan är det bara att tillsätta 3 kuber per dag till sin vanliga matlagning. Saken var också den att genom att mixa svampen så fick kroppen lättare att absorbera alla nyttigheter jämfört med om man åt svampen som vanligt. Tips är att tillsätta en kub till sin misosoppa eller i morgonomeletten.

Bild lånad från google,

Alldeles efter detta kom ett reportage om en special butik i Harajuku som säljer popcorn. Japanerna älskar sina special butiker där de är riktigt grymma på att göra en enda grej. I det här fallet popcorn. Man kan välja mellan smakerna naturell, lättsaltade med smör, Karamell, cheddarost samt karamell med mandel eller cashewnötter i. Jag kanske är lite efter men jag kände inte till fenomenet karamell popcorn när jag kom till Japan. Vilket är popcorn täckta av karamellsmet. Förvånade över att det verkar komma från USA från början? Det skummaste var nog dock deras storsäljare Chicago Mix som är en blandning av cheddarost och karamell popcornen....butiken heter i varje fall Garrett popcorn shop  och ligger inte alls långt bort från Harajuku station.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar