tisdag 26 februari 2013

Recept: Ingerfärsstekt fläsk

Tänkte bjuda på ett recept som var gårdagens middag.På svenska blir det ungefär ingerfärsstekt fläsk men på japanska heter det shougayaki.(Shouga betyder ingerfära och yaki betyder steka.) Det är väldigt enkelt att göra och man kan variera det med vad för kött man känner för men just kombinationen av ingerfära och fläsk är,enligt min kille,den allra bästa.Dessutom passar det ju bra med ingerfära såhär i förkylningstider.

Det vanligaste sättet:

2 portioner

300 gr tunna skivor av fläskkött
3-4 cm färsk riven ingerfära
2 msk soja
2 msk mirin
1 msk matlagningssaké

olja till stekning

färsk riven kål till servering
samt ev lite mer färsk riven ingerfära

1. Skala och riv ingerfäran.
2. Stek fläskköttet tills det får fin yta och tillsätt soja,mirin,och matlagningssakén.Rör om och
    stek tills det mesta av vätskan har dunstat bort.
3. Tillsätt ingerfäran och rör om,låt det inte steka med för länge.
4. Skär kålen och lägg på tallrik och lägg köttet ovanpå kålen.
5. Servera med ris och ev lite mer riven ingerfära.

Igår gjorde jag dock en variant som jag tycker blev ganska bra.(Och som fick gott betyg från Hikaru.)

2 portioner

300 gr strimlat fläskkött
1 liten gul lök,strimlad
3-4 cm färsk riven ingerfära
4 msk soja
4 msk mirin
2 msk matlagningssaké
ca 1 dl vatten
majstärkelse till redning

olja till stekning

färsk riven kål till servering
samt ev lite mer färsk riven ingerfära

1. Stimla löken och fläskköttet.
2.Skala och riv ingerfäran.
3.Stek löken i en djup stekpanna tills den får fin färg,tillsätt fläskköttet.
4.När köttet fått fin färg tillsätt soja,mirin,matlagningssaké och vatten.
5.Rör om och låt puttra lite.
6.Tillsätt ingerfäran och majsstärkelsen.
7.Tag av värmen när såsen tjocknat.
8.Smaka av och servera  med ris,kål och ev lite färsk ingerfära.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar